4 Şubat 2016 Perşembe

İçli köfte


Malzemeleri
Dış harcı:
Yarım kilo köftelik bulgur
Yarım su bardağı un
1 su bardağı irmik
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Reyhan (fesleğen)

içli köftenin İç harcı için:
Yarım kilo orta yağlı kıyma
2 adet soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam maydonoz
Tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Karabiber
Reyhan

Kızartmak için:
Sıvı yağ

Haşlamak için
7 su bardağı su
Tuz

Yapılışı
Önce iç harcı hazırlanır. Bir tavaya tereyağı alınarak eritilir. Eriyince kıyma eklenir. Kıyma 15 dk kadar kavrulunca yemeklik doğranmış soğanlar eklenir. Ve pişmeye bırakılır. Kıymanın tamamen pişmesine yakın tuz ve baharatlar  eklenir. Karıştırılarak ocaktan alınır ve dövülmüş ceviz ve maydanoz eklenir. Soğumaya bırakılır. Bir gece önceden yapıp dondurucuya atın ve içli köfteyi yapmadan bir saat önce çıkarın.

Dışı harcı için, bulgur ve irmik karıştırılır. Üzerini geçecek kadar suda ıslatılıp süzülür ve bir saat dinlenmeye bırakılır. Yumuşayıncaya kadar bekletilir. Daha sonra genişçe bir kaba veya tepsiye alınarak çiğ köfte yoğurur gibi yoğrulur. Ardından üzerine diğer malzemeler eklenir. İyice karıştırılarak yoğrulmaya devam edilir.Yoğururken içi su dolu bir kabı yanınızda bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.Hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğrulur. Eğer hamuru oyamazsanız az daha un ekleyin. Hamur oymaya hazırda tamamdır.

Artık köftelerimizi yapmaya başlayabiliriz. Hamurdan cevizden biraz daha iri parçalar koparılır. Daha sonra parmakla bir tarafından oyularak hamur çukurlaştırılır. İç malzemeden istediğiniz kadar koyularak köfteler kapatılır.
Püf Noktası -1- Bu işlemi yaparken elinizi sürekli suya batırın ki yapışmasın. Püf Noktası -2- Köfteyi yaparken dış kısmı ince tutunuz. Marifet dış kısmının ince olmasındadır.Tüm içli köfteler bir tepsiye altına havlu konarak dizilir.

Ardından kızartmak için sıvı yağ tencereye alınır. İyice kızdıktan sonra içli köfteler tek tek kızgın yağa koyulur ve kızartılır.

Eğer haşlamak isterseniz
Bir tencereye suyu ve tuzu koyup kaynatıyoruz kaynayan suya içli köfteleri atıp bekliyoruz. İçli köftemiz suyun üstüne çıkınca pişmiş demektir. Servis tabağına alıp üzerine tereyağı ve pul biber eritip dökebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder