11 Ocak 2016 Pazartesi

Aşüre

Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı incir
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
Çeyrek çay kaşığı tuz
Çeyrek çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı karanfil suyu ( Ben 1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu alıyorum.)

Üzeri için:
Fındık
Kuş üzümü
Ceviz
1 adet nar
Tarçın

Hazırlanışı:
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
Buğdayı yıkayıp, akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletiyoruz. (Akşamdan ıslatınca 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.). Daha sonra  kayısı, kuru üzüm ve inciri kaynar suda yumuşayana kadar bekletiyoruz( ben bu işlemide akşamdan hazırlıyorum, Ertesi gün tüm malzememizi birleştiriyoruz çabucak aşüremiz hazır oluyor). Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, incir, yıkanmış pirinç 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Tüm malzemeler birbirleri ile harmanlanınca aşüremiz hazır. Tek tek kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü,tarçın ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Not: Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için, aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder