2 Ocak 2016 Cumartesi

Lahana Dolması (Kelem Dolması)


 Malzemeler:
1 adet orta boy kelem
İç harcı için
1,5 – 2 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1tatlı kaşığı kimyon
Yarım tatlı kaşığı nane
sıvı yağ, bir kaşık tereyag
1 adet bulyon (isteğe göre)
Yapılışı:
İlk önce kelemi yaprak yaprak ayırarak başlıyoruz ayırdığımız yaprakları büyük bir tencerede kaynamakta olan suya atıp 3 4 dk (kelemine göre değişir) haşlıyoruz. Haşlanan kelemleri soğuk suya atıp kelemi çok incitmeden suyunu sıkıp alıyoruz. Yada soğumaya bırakıyoruz.
İÇ HARCI HAZIRLANIŞI:
Tencereye küp küp doğranmış soğanları atıyoruz biraz yağda kavuruyoruz, Soğanların pişmesine yakın salçaları ve baharatlarını tuzunu koyuyoruz. Pirinci de ekleyip üzerine 1 çay bardağı su ekliyoruz harç suyunu çekince ocaktan alıyoruz.
Ve bildiğimiz zeytinyağlı usulü sarıyoruz. Tencereye dizdikten sonra üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdiriyoruz. Ve üzererine bir yemek kaşığı salçayı suyla açıp dokuyoruz tekrar üzerine çıktı çıkacak kadar su ilave ediyoruz. (suyun içine tuz atabilirsiniz tuzlu sevenler için. ) Kaynayınca kısık ayarda pişirmeye bırakıyoruz. (kaynadıktan sonra üzerine tabak kapatabilirsiniz ), Ayrıca üzerine pişerken az tereyağı ilave edebiliriz. ( Tereyağını tencere dizdikten sonra bir tavada tereyağı ve salçayı kavurup kokusu çıkınca suyla açıp dökerseniz daha güzel oluyor). Pişen dolmalarımızı bir borcama alıp üstekiler alta gelecek şekilde koyalım üzerine strec örtelim iyice dinlensin. sonra hazır Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder